Anotació

UNA POLICIA QUE EM FA VERGONYA

 

Dissabte passat vaig assistir a un espectacle lamentable en una societat que es considera democràtica, desenvolupada i del primer món. Ens visitava l’Honorable Conseller Francesc Homs, i un grup de persones vam decidir acudir per expressar la nostra opinió crítica envers un govern que està fent les majors retallades socials de la democràcia i per denunciar que alhora que anava a inaugurar una exposició sobre els bombardejos feixistes de Tortosa, el seu partit, que governa la ciutat, continua permetent l’existència del monument franquista més gran de Catalunya.

 

Primera gran sorpresa quan una senyora molt ben vestida i maquillada em va dir que no podia passar (no crec que mai abans aquesta senyora i jo ens haguerem vist). Quan li vaig demanar per què, em va dir que no tenia invitació, resposta lògica. Però posteriorment vaig observar com entrava gent sense invitació (a més a l’ajuntament de Tortosa la web deia clarament entrada lliure) i va ser quan vam començar a demanar que un responsable polític donés la cara i expliqués per què no podíem passar. En aquest moment la senyora es va posar nerviosa i els mossos ens van començar a espentejar fora de la porta i cap al carrer. Nosaltres simplement vam seguir demanant un representant polític i que no ens espentejaren perquè no estàvem fent res dolent. Aquesta era la situació, poc més de 10 persones demanant un representant polític i uns 30 mossos d’esquadra donant-nos espentes cap al carrer, en cap moment van haver-hi intents d’entrar dins del museu ni insults. La situació no es podia qualificar ni de tensa, però en aquest moment la policia nacional de Catalunya va decidir que tenien ganes d’espectacle i van detindre un company de 21 anys entre 4 o 5 mossos, amb una excessiva dosi de violència i brutalitat totalment gratuïta. Així els mossos van convertir una demanda d’un representant polític en una detenció i un augment de la tensió. Evidentment vam exigir la posada en llibertat del nostre company i que pararen de maltractar-lo, però la resposta va ser detindre (també amb violència gratuïta i desproporcionada) un senyor jubilat de 63 anys, tot un perill per la societat tortosina. Aquests són els fets, així ho poden testimoniar les nombroses persones que estaven a la porta de l’antic escorxador de Tortosa aquell dia. Però segurament els mossos d’esquadra contaran una altra versió, perquè aquesta veritat és massa dura i vergonyosa per acceptar-la.

 

És massa dur i vergonyòs que la policia nacional de Catalunya estiga formada per unes persones que es transformen en goril·les i que actuen sense autocontrol ni professionalitat. Si aquesta ha de ser la manera d’actuar de la policia nacional de Catalunya, no cal que es destinen més diners a la formació d’aquesta policia, no calen cursos de formació ni acadèmies. De fet jo pensava que una policia al servei del poble el que havia de fer era previndre els conflictes i no generar-los, però per actuar com ho van fer aquest dissabte, suggerisc als caps dels mossos d’esquadra que recluten goril·les de les portes de les discoteques, actuaran de la mateixa manera (amb violència gratuïta, brutalitat i desproporcionalitat) i a nosaltres ens costarà menys diners. I no pensava que ho hagués de dir mai, però el passat 11 de setembre vaig anar a la cadena humana a Vinaròs per recordar que som Països Catalans, i allí en un clima de molta més tensió, la guàrdia civil es va comportar amb la necessària professionalitat per no generar un conflicte, eixa professionalitat no existeix entre la policia nacional de Catalunya,.

 

I per altra banda no puc deixar de pensar que si aquests mossos poden actuar d’aquesta manera és perquè hi ha uns responsables polítics que els ho permeten (i qui sap si demanen). És dífícil d’entendre que eixe mateix govern que dóna lliçons de democràcia al govern de Madrid i a Brusel·les quan demana exercir el dret a l’autoderminació, eixe mateix govern no permet que la seua ciutadania s’expresse amb llibertat davant dels governants. L’11 de setembre els mossos d’esquadra van ajudar a organitzar i vetllar pel bon funcionament de la cadena humana, dissabte van provocar crispació i dues detencions. Resulta molt perillós que la policia d’un país decidisca com actuar en funció dels interessos del partit que la va crear i que avui governa. Per això quan aquest país siga lliure, haurem de decidir si volem que la policia nacional de Catalunya continue estant formada per goril·les o busquem la manera de tenir una altra policia, que estiga al servei del poble i no del poder.

 

Xavier Rodríguez Serrano (és membre de la CUP Tortosa)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s