PROU REPRESSIÓ: LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ!

Arran dels fets ocorreguts a Tortosa el passat dissabte 28 de setembre, des del Grup de Suport contra la Repressió de les Terres de l’Ebre hem fet arribar esta carta al conseller Homs. La carta va signada per  trenta persones, però som conscients que a moltes més ens agradaria també firmar-la. Per això ens hem decidit a penjar-la al Oiga.me, per tal que tothom qui vulga puga donar el seu suport, tant a la carta co mk a la campanya Prou represió: llibertat d’expressió! 

Al final de la carta teniu l’enllaç per poder firmar. La solidaritat, la nostra millor arma!

Carta oberta al Sr. Francesc Homs i Molist, conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya

Honorable Senyor,

Amb aquesta carta oberta, volem explicar-li  els fets que van ocórrer dissabte passat, 28 de setembre, a la inauguració de l’exposició Sota un núvol de pols groga. Tortosa, ciutat bombardejada (1937-1939). Abans, però, volem aprofitar aquesta carta oberta per  felicitar l’organització i el comissari i comissària de l’exposició (una exposició que és, sens dubte, un pas més en la recuperació de la memòria històrica) i per encoratjar  l’ajuntament a retirar, amb coherència amb l’esperit de l’exposició, el monument franquista del riu.

Amb la nostra presència a la inauguració d’aquest acte, com es fa habitualment quan algun membre del govern de la Generalitat acudeix a algun acte, es pretenia mostrar, de forma pacífica i respectuosa, el nostre desacord amb la política de retallades que  duu a terme el seu govern,  tan en l’ensenyament com en la sanitat i serveis públics i,  també, demanar la retirada del monument franquista  més gran de Catalunya, que encara roman al bell mig del riu.

La nostra sorpresa va ser  l’activació del protocol d’alt risc amb el desplegament d’un desmesurat dispositiu policial ( antiavalots, policia secreta,…) i la intimidació a què se’ns va sotmetre a un grup de persones tota l’estona. De males maneres, demanant-nos mòbils, exigint-nos d’esborrar les fotos de les càmeres fotogràfiques, empentes… Ens van negar l’entrada a l’acte adduint que era un acte privat i que calia invitació per a poder-hi entrar. Des de quan una inauguració d’una exposició organitzada per l’ajuntament és una acte privat? I més quan, a més a més, estava anunciat a l’agenda cultural? No havent-hi prou amb la intimidació i les empentes, es va arribar a la detenció, sense cap motiu, d’ un company que va ser immobilitzat de forma violenta, dolorosa i totalment injustificada i d’un altre company quan va anar-los a preguntar la raó de la primera detenció. Els dos detinguts van ser traslladats a la comissaria dels mossos emmanillats ( un d’ells, quan van sortir al cap de tres hores encara tenia senyals als canells). Aquests companys estan ara a  l’espera de la sentència  del juí ràpid per faltes que s’ha celebrat dimarts 1 d’octubre al jutjat número 4 de Tortosa.

Les persones que vam poder entrar a la inauguració amb invitació també vam estar tota l’estona assetjades i intimidades pels policies. Quan vam voler traure una pancarta on deia DIGNIFIQUEM LA MEMÒRIA HISTÒRICA: RETIREM LO MONUMENT, de males maneres ens van empènyer fins tirar-nos fora de l’acte, adduint que no podíem treure cap pancarta perquè era un acte privat, quan era un acte organitzat per l’Ajuntament de Tortosa.

No sé si sabreu que a Tortosa, des de fa molt temps, venim treballant per la retirada dels símbols franquistes del nostre entorn. La darrera campanya es va dur a terme coincidint amb els 70 anys de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, i va culminar amb la presentació d’una moció popular avalada per gairebé dues mil signatures que demanaven la retirada del monument (ACTA DE SESSIÓ DEL PLE DE L’AJUNTAMENT 25/2010). La moció va ser rebutjada pels volts del PP i de CiU.

Aquest monument fou encarregat per a enaltir el Caudillo de la cruzada y de los veinticinco años de paz,  és    el símbol  franquista més gran  de Catalunya que encara perdura. Respon a la política d’imposició dels símbols del règim franquista sobre la ciutadania.

¿Com,  38 anys després de la mort del dictador, encara hem de sofrir en els nostres espais públics la presència d’aquests símbols que enalteixen el cop d’estat del 18 de juliol de 1936, amb la consegüent guerra civil i la dictadura  feixista que van significar sofriment, mort, desapareguts, presó, exili,…tal com es mostra en l’exposició que vostè  va inaugurar? Cop d’Estat i guerra que  va suposar la prohibició de totes les manifestacions pròpies de la nostra cultura i la nostra llengua i que va pretendre l’extermini de Catalunya com a poble.

Senyor conseller, ¿quina il·lusió podem tenir els catalans i les catalanes que lluitem per la llibertat i la justícia amb un nou Estat propi, si els qui el construeixen actuen de manera tan similar a la de l’Estat espanyol, atropellant els nostres drets a l’expressió lliure? Us demanem que reflexioneu sobre això.

Terres de l’Ebre, 2 d’octubre de 2013.

https://oiga.me/campaigns/prou-repressio-llibertat-d-expressio

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s