Per la llibertat d’Andreu i Rubén | Opinió d’Emigdi Subirats

Emigdi Subirats Sebastià | Campredó, 8 de juny de 20012

Els joves Andreu i Ruben van ser detinguts al barri barceloní de Sants el passat 30 de maig sota l’acusació d’haver participat en els aldarulls ocorreguts a Barcelona en el marc de la vaga general del 29M. Se’ls va decretar presó preventiva i encara romanen  reclosos a Can Brians.
Andreu té 22 anys, és tortosí i militant des de molt jovenet, de l’organització política juvenil i independentista Maulets. Està vinculat directament a un munt d’entitats reivindicatives i ecologistes de les comarques centrals dels Països Catalans: Casal Panxampla, Jóvens per l’Ebre, PDE, etc. Estudiant d’enginyeria a la capital catalana, s’ha implicat igualment en  moviments alternatius al seu barri de residència.

En motiu del seu empresonament, i coordinats pel Casal panxampla, s’ha organitzat un grup de suport per tal de rebutjar l’empresonament i deixar palès que ha estat una mesura desproporcionada. Un representant de l’associació Alerta solidària va afirmar, en el marc de la primera assemblea de suport, que des del govern català hi ha predisposició a la repressió i al càstig ja que tots els càrrecs que se li imputen  no haurien de ser causa d’empresonament. Aquest és un fet que ens hauria de fer pensar a tots i a totes.

La repressió contra el jovent alternatiu em porta justament a fer algunes reflexions personals. Jo no sé si sóc antisistema, entenent aquest concepte com aquells/es que volen carregar-s’ho tot, viure sense treballar i de la subvenció, com s’afirma des dels òrgans de poder i des de les seues eines mediàtiques poderoses. Crec en un model de societat molt diferent de l’actual i, sobretot, en una manera de governar radicalment diferent. Sóc professor d’anglès en un institut d’ensenyança secundària pública i em dedico a la meua professió íntegrament; també activista cultural i estic implicat en un munt d’associacions arreu dels Països Catalans. La meua activitat professional i pública, justament, em porta a qüestionar moltes coses de l’anomenat sistema.
El que tinc molt clar és que no pertanyo al sistema vigent, i que deploro la táctica felippuigiana de repressió continuada contra la dissidència. Molts cops, quan posem damunt la taula el nom dels grans lladregots i lladronotes que han esquitxat la societat durant els darrers anys (la llista dels i de les quals seria ben llarga), i el contrastem amb la repressió contra els moviments ciutadans, sorgeixen veus que ens acusen de  demagògia i d’infantilisme ja que aquests simplement competeixen en una altra categoría. D’acord, no els posarem com a referència ja que acceptem que el sistema els permets ser part i jutge dels seus actes. Estan a un altre nivell i els seus lladrocinis queden tapats pel seu estatus social i l’elegància del vestit i la corbata que porten. Així de lamentable.

La criminalització dels moviments alternatius és una de les maneres de tapar-se les vergonyes que té justament el sistema. Un sistema que ens ha portat a un atzucac com a catalans/es, que ja no dóna per a més com a país (el model autonòmic està socarrat totalment), però també ha arribat a un punt límit quant a la justícia i les amenaces contra les llibertats individuals. Ha regnat i regna  la mediocritat,  l’endoll, l’immobilisme, la potenciació de les desigualtats socials i les desigualtats davant la llei. S’ha creat aquest sistema en què els partits han actuat com a agències de col·locació, en què els màxims responsables bancaris han estat uns especuladors, en què el poder ha posat una barrera infranquejable a  la ciutadania.

Han passat els anys i tinc una posició laboral estable i una activitat pública molt activa. El que tinc clar és que si tingués entre 16 i 25, de nou tornaria a militar a Maulets. El que tinc clar és que Andreu i Ruben estan empresonats pels seus ideals i perquè fan nosa al sistema.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s